Scoala de zbor cu parapanta

Invata sa zbori cu parapanta.

Scoala de zbor cu parapanta

Pentru a zbura cu parapanta este necesar:

 • să urmezi o şcoală zburând sub îndrumarea instructorului
 • obţinere licenţei de pilot pentru a putea zbura nesupravegheat de un instructor

Pentru a putea zbura cu parapanta nu este nevoie de nici o abilitate fizică deosebită, decât de o doză de curiozitate pentru ce înseamnă să zbori în lumea păsărilor sau să vezi lumea de sus. Tocmai din această cauză, la prima vedere, zborul cu parapanta pare ceva extrem de simplu. Încape într-un rucsac pe care oricine îl poate căra în spate, ai ieşit pe un deal, tehnic decolarea este relativ simplă, ţi-ai luat zborul.....Cu toate că pare atât de simplă și de accesibilă, parapanta este un aparat de zbor, care, la fel ca și un avion sau o altă aeronavă, lipsa cunoștințelor necesare pentru a o putea pilota va duce la accidentare. Foarte mulţi piloţi au făcut greşeala de a fi autodidacţi, de a încerca să înveţe singuri zborul cu parapanta, cauză a nenumăratelor accidente şi a unui renume nefast al parapantei în rândul necunoscătorilor.

Fără a vă da seama de complexitatea acestui sport şi de bagajul imens de cunoştinte necesare pentru zborul în siguranţă nu vă aventuraţi de unul singur pe dealuri cu o aripa împrumutată sau cumpărată de pe internet! Dacă doriţi să vă astâmpăraţi setea de adrenalină încercaţi mai bine un zbor în tandem alături de un pilot profesionist. A învăţa să zbori corect cu parapanta este cu totul altceva. Satisfacţiile vor veni treptat dar vor fi pe măsura aşteptărilor şi DA, parapanta se poate practica în condiţii de siguranţă. Nu este un sport extrem, acest lucru este pretins doar de cei care nu cunosc acest sport.

Pentru a-ţi satisface curiozitatea sau setea de zbor tot ce trebuie să faci este să te prezinţi la cursul de parapantă oferit de MureşFly.

În cazul în care vreți să vă înscrieți la curs aveți posibilitatea completând formularul de înscriere:

https://forms.gle/hi8KMKZQRaLBvmtp8

Pe lângă cursul de parapantă, prin intermediul clubului vă puteţi achiziţiona echipamentul personal complet de zbor, noi fiind importatori la multiple companii producătoare de echipamente de parapantă. Absolvind cursul de parapantă la noi, beneficiaţi de o reducere substanţială la cumpărarea acestora. Este indicat să vă cumpăraţi un echipament la recomandarea instructorului, adecvat pentru greutatea şi nivelul vostru de pregătire, deoarece există foarte multe categorii şi mărimi.

Cursuri

Cursurile scolii noastre de zbor.

Indrazneste si fi pilot pentru o zi

Dacă nu eşti 100% convins că acesta este un sport pentru tine sau îţi este un pic teamă, nu ai nimic de pierdut dacă încerci. Acum ai ocazia în cadrul cursului de o zi pe care îl oferim.

Aceasta este de fapt o zi de practică din cadrului cursului de începător sub supravegherea unui instructor cu echipament complet din dotarea clubului. Acesta se va desfăşura pe unul din dealurile pe care efectuăm zborurile de şcoală în funcţie de condiţiile meteo şi va cuprinde:

 1. noţiuni teoretice elementare despre zborul cu parapanta
 2. execiţii de gonflaj şi control al aripii la sol pe o suprafaţă plană sau cu înclinare mică
 3. pregătirea parapantei pentru decolare
 4. tehnica de decolare şi aterizare
 5. zboruri scurte cu urcare treptată către vârful pantei de zbor

În funcţie şi de capacităţile fizice, progresul, dispoziţia dvs. dar şi de condiţiile meteo, până la sfârşitul zilei de zbor veţi efectua unul, două sau poate mai multe  zboruri de planare, făcute singur, de la o înălţime de 50-60m, asistate de instructor prin staţie radio.

Probabil că după această experienţă veţi rămâne fascinat de ceea ce înseamnă zborul cu parapanta, iar pentru a putea continua vă puteţi înscrie la următorul modul, cel de iniţiere.

Dacă doriţi să continuaţi prin înscrierea la modulul iniţiere preţul cursului „Pilot pentru o zi” se va scădea din preţul cursului de îniţiere.

 • Durata
  1 zi
 • 100 €

Curs de initiere in parapanta

Durata: 10-14 zile care se programează în funcţie de disponibilitatea fiecarui elev şi de condiţiile meteo.

Cursul cuprinde:

-pregătire teoretică în disciplinele aferente cunoaşterii zborului cu parapanta prevăzute în legislaţia aeronautică (legislaţie aeronautică, cunoaşterea parapantei, performanţe de zbor şi planificarea zborului, meteorologie, proceduri operaţionale, navigaţie, performanţe umane, principii de zbor)

- pregătire practică: - gonflajul aripii la sol în condiţii de vânt 0 sau vânt slab către    mediu (10-20 km/h)

- aproximativ 30 de zboruri facute singur, asistat de instructor prin staţie radio, dintre care cel puţin 10 vor fi făcute în locuri diferite, de la o înălţime mai mare de 100m cu posibilitatea zborului de durată în dinamica pantei dacă condiţiile meteo permit.

- manevre de coborâre rapidă (urechi) şi folosirea acceleratorului

Preţul: 600 euro.

Cursul de iniţiere se va face cu echipament complet din dotarea clubului. La sfârşitul cursului elevul primeşte o diplomă de absolvire şi carnetul de zbor completat la zi, pe baza cărora elevul poate continua cursul avansat pentru obţinerea licenţei de parapantă, după achiziţionarea echipamentului personal, sub îndrumarea instructorilor de la MuresFly sau a oricărui alt instructor din ţară.

Dacă după terminarea cursului de iniţiere nu sunteţi pe moment în măsură să vă achiziţionaţi echipamentul complet de zbor personal, dar doriţi să începeţi   modulul avansat, puteţi deveni membru al clubului şi pe baza unei chirii, clubul vă poate ajuta cu piesele care vă lipsesc în măsura echipamentelor libere.

 • Durata
  10 zile
 • 600 €

Curs avansat

Durată: 10 zile pe parcursul unui an

Acest curs pregăteşte elevii care au parcurs modulul iniţiere şi este continuarea firească a acestuia. Elevii au achiziţionat echipament personal iar obţinerea licenţei de pilot este ultima încercare după care veţi deveni piloţi autonomi, capabili să luaţi decizii corecte neasistaţi de un instructor.

Pentru a obţine licenţa de pilot de parapantă trebuie să treceţi un examen teoretic şi practic sub supravegherea unui examinator autorizat delegaţi de autoritatea de certificare, iar pentru a intra în examen trebuie să îndepliniţi un minim de ore de zbor şi pregătire teoretică, prevăzute de legislaţia în vigoare, iar acest minim va fi epuizat în cadrul cursului nostru.

Condiții pentru obținerea licenței:

 • minim 10 ore de zbor efectiv, totalizând apox. 60 de decolări de la începerea cursului
 • 50 de ore de pregătire teoretică în disciplinele anterior menţionate:  legislaţie aeronautică, cunoaşterea parapantei, performanţe de zbor şi planificarea zborului, meteorologie, proceduri operaţionale, navigaţie, performanţe umane, principii de zbor. Acestea vor constitui disciplinele de examen pentru obţinerea licenţei.

Orele de zbor din cadrul cursului cuprind zboruri de durată în dinamica pantei şi zbor de câştigare de altitudine în curenţi termici, zbor în turbulenţe mici, zbor pe vânt relativ tare (până la 25 km/h) . Se vor efectua zboruri în locaţii şi condiţii diferite şi se va exersa aterizarea în perimetrul unui punct dat, manevre de coborâre rapidă (urechi, spirală, B-stall) precum şi controlul avansat al aripii în cazul unei evoluţii (asimetrici, frontale, full-stall, negativă).

La finalizarea cursului veţi fi capabil să susţineţi examenul pentru obţinerea licenţei de pilot, eliberată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, licenţă recunoscută pe plan internaţional.

Programa cursului este conform standardelor internaţionale Parapro3.

Preţul – 600 euro.

 • Durata
  10 zile
 • 600 €

Curs de zbor distanta cu parapanta

Dacă eşti interesat de acest curs înseamnă că eşti un deja un pilot care deține licenţă de zbor şi cel puţin 15 ore de zbor la activ, inclusiv zbor termic în condiţii turbulente. Zborul XC este zborul de distanţă cu parapanta, ramura cea mai îndrăgită de membri clubului MuresFly. Dorinţa de a zbura distanţe mari vine firesc odată cu progresele pe care le faceţi în zborul termic. Deşi pare extraordinar, cu parapanta se pot parcurge distanţe de sute de km iar parcurgerea unui astfel de traseu presupune nu doar îndemânare foarte mare ci şi un bagaj mare de cunoştinţe teoretice legate de meteorologie, navigaţie, legislaţie aeronautică, microclimate.

Aceste cunoştinţe le puteţi dobândi treptat zburând alături de membri clubului sau participând la excursiile şi expediţiile anuale pe care le organizăm peste hotare în locuri renumite, devenite adevărate „paradisuri ale parapantei” din cauza atât a climatului şi reliefului favorabile zborului de distanţă ci şi din cauza frumuseţii şi unicităţii peisajului. Aici sub îndrumarea şi ghidajul unui instructor puteţi zbura primele voastre distanţe în cadrul unui grup organizat, echipat cu staţii radio şi în condiţii de siguranţă.

De peste 10 ani membri clubului au zburat distanţe în locuri renumite din Europa (în Alpi: Franţa, Elveţia, Italia, Austria, Slovenia,Germania; Spania, Grecia, Croaţia, Ungaria, Bulgaria, etc.) Din anul 2011 Clubul MuresFly organizează astfel de ieşiri şi în Asia în Nepal, India cu proiecte de extindere spre alte continente, iar zborurile pe care le-am facut aici, atât piloţii mai experimentaţi cât şi cei mai începători în tainele zborului XC, au fost senzaţionale, unele unice pe plan naţional.

Datorită faptului că piloţii şi instructorii noştri au început să cunoască foarte bine anumite zone de zbor din Himalaya, pe anul viitor ne-am propus nu doar organizarea unor tabere de zbor de distanţă ci şi taberelor de zbor bivouac pentru piloţii mai experimentaţi şi aventurieri.

Pentru mai multe detalii puteţi urmări calendarul taberelor de XC de pe site-ul nostru. Preţul acestui curs este inclus în preţul intergral al excursiilor, care include mai multe servicii. 

 • Durata
  5 zile
 • 300 €

Inscriere la curs

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

URMARIȚI-NE

Suntem prezenți și pe rețelele de socializare