Add new comment

Locul 2 la Owens Valley Cross Country Classic 2015 ~ US PG Nationals

Sportiva Ilea Iamina de la Clubul Sportiv Mures Fly a luat locul 2 la cel mai prestigious concurs de parapantă ale Statelor Unite ale Americii: Owens Valley Cross Country Classic 2015.

Concursul desfășurat în perioada 19-26.09.2015 reprezintă Campionatul Național al SUA și se desfășoară în Owens Valley masivul White Mountains California cel mai renumit loc de zbor din America. Masivul muntos are vârfuri de 4000 metrii și se află în vecinătatea lanțului muntos Sierra Nevada la granite dintre statele Nevada și California. Locul este deosebit deoarece sunt condiții cu ascendențe foarte tari care pot catapulta pilotul pînă la inălțimi de peste 6000 metrii.

În concursurile de parapantă la probele de distanță piloții trebuie să parcurgă un traseu dinainte stabilit în cel mai scurt timp posibil. Aceste probe sunt deoasebit de grele deorece piloții de parapantă nu au motoare, câștigul de înălțime și parcurgerea distanțelor fiind realizat exclusiv cu ajutorul curenților de aer. Piloții decolează pe rînd, după care rămîn într-un cilindru virtual dinainte stabilit. Traseul este compus din mai multe puncte care sunt încărcate în GPSurile piloților și care trebuie atinse obligatoriu. În momentul în care se dă startul toți piloții se îndreptă către primul punct de întoarcere urmînd să le parcurgă pe toate în ordinea stabilită de organizator. Majoritatea traseelor stabilite la Owens Valey au fost în jur de 100 km. Pentru parcurgerea unei distanțe așa de mari piloții trebuie să zboare ore întregi. În cele șase zile de concurs au fost trei manșe de concurs valide.

Iamina după o primă zi mai puțin reușită în care a pierdut câteva puncte în fața concurentelor care erau mult mai familiarizați cu terenul a reușit în următoarele zile să recupereze și să se claseze pe locul 2 la diferență mică față de locul 1 ocupat de Heinrich Bianca concurentă din SUA. Performanța lui Iamina este cu atât mai deosebită cu cât a fost unul din puținii piloți care a zburat fără oxygen. La înălțimi de peste 4000 metrii hypoxia produsă de lipsa oxigenului devine intense motiv pentru care marea majoritate a piloților optează pentru surse suplimentare de oxigen. În cazul lui Iamina acest lucru nu a fost posibil transportul buteliilor de oxigen pe avion fiind interzis. Cu toate acestea Iamina ca să cîștige concursul a urcat pină la 5200 de metrii. Numeroasele expediții din munții Himalaya au ajutat să aibă capacitatea de a zbura la o înălțime așa de mare și să termine traseele deosebit de dificile de la Owens Valley. Rezultatul obținut este de departe cel mai bun rezultat obținut de o fată din România la concursurile de parapantă.

Poze despre aceasta concurs se pot vedea pe siteul nostru la sectiunea galerii foto http://www.muresfly.ro/ro/galeriepoze/owens-valley-2015 
Zborurile lui Iamina din America si nu numai au fost incarcate pe Xcontest si pot fi vizualizate la adresa http://www.xcontest.org/world/en/pilots/detail:iaminailea 
Rezultatele oficiale de la concurs precum si amanunte despre traseele stabilite pentru competitie se pot vedea pe siteul oficial al concursului https://airtribune.com/ovxcc2015/results

Participarea la aceast concurs și obținerea acestui rezultat deosebit a fost posibil datorită sprijinului acordat de Primăria Târgu Mureș precum și a numeroșilor sponsori care de a lungul timpului au sprijinit activitatea Clubului Sportiv Mures Fly.

Poze

Coperta: 

URMARIȚI-NE

Suntem prezenți și pe rețelele de socializare