Add new comment

Alpi 2013

În vara 2013 piloţii din cadrul MuresFly au făcut 2 ieşiri în Alpi, ieşiri care s-au lăsat cu zboruri spectaculoase şi impresii pe măsură.

Prima ieşire a fost în iulie 2013, în Austria - Zillertal iar participanţii au fost Fodor Emese, Boncz Istvan, George Moldovan şi Iamina Ilea. În primele zile cei patru au făcut parte din galeria de suporteri Toma Coconea la concursul Red Bull X-Alps, după care au zburat o săptămână în Zillertal Austria. Vremea a fost de partea lor, au putut să zboare în fiecare zi, lucru extraordinar pentru condiţiile din Alpi. Au folosit decolarea de la Melchboden (2000m) iar zborurile, datorită direcţiei predominat nord a vântului, s-au desfăşurat pe munţii Penken şi Ahorn care au expoziţie nordică iar în aceste condiţii ascendenţele care se creează pe feţele acestora sunt adevărate paradisuri pentru piloţii începători în zborul de distanţă. Vânturile de vale au fost însă foarte puternice în câteva zile accentuate de componenta nordică a vantului meteo, cu rafele de peste 40km la oră în anumite momente ale zilei. De aceea, în 2 ocazii, piloţii noştri au aterizat sus pe muntele Ahorn aşteptând seara ca să poată zbura în vale în condiţii de siguranţă.

A doua ieşire, cea de la Speikboden – Italia a avut ca scop pricipal realizarea celebrului zbor: Brenner Pass – Dolomiti – Ahrntal, un triunghi de peste 100km cu diferite variaţiuni, lucru care a fost realizat în prima zi, la primul zbor de către Iamina Ilea. 144km triunghi FAI. Cota Endre, al doilea participant la ieşire a realizat şi el un zbor de peste 100km în prima zi. Direcţia vântului a fost nord, motiv pentru care au fost foarte puţini piloţi la decolare. Această direcţie este periculoasă pentru crestele sudice ale Alpilor pentru că dă naştere la fohn, un vânt foarte puternic şi turbulent. Următoarele zile au fost urmate de zboruri mai scurte 88km triunghi plat, 71km triunghi FAI, dar la fel de frumoase, condiţiile din prima zi nefiind echivalate de nici una din zilele următoare. Zona Bruneck, cu cele 2 decolări: Speikboden şi Antholtz este zona în care mai ales în luna august se adună cei mai renumiţi piloţi de XC din Europa pentru a face zborurile decisive în X-contest, zboruri peste 200km.

În drum spre casă piloţii noştri au făcut o oprire binevenită la Greifenburg, pentru a zbura de la decolarea de pe Emberger Alm. Aici din pură întâmplare, cum nu se putea întâmpla nici dacă s-au fi înţeles, au dat de Ştefan Adam, nelipsitul participant din Iaşi la excursiile noastre. A fost o zi minunată în care Iamina Ilea a realizat încă un triughi FAI de peste 100km, mai exact 107, iar Cota Endre un triunghi FAI de 60 km. Cu aceste zboruri Iamina Ilea a reuşit să urce pe locul 6 în World X-Contest feminin cu 2 triunghiuri FAI peste 100km zburate în Alpi şi 4 triunghiuri plate de peste 100km zburate în Himalaya. În acest concurs se punctează doar primele cele mai bune 6 zboruri, sezonul apropiindu-se de sfârşit, o performanţă neechivalată până în prezent de nici o femeie pilot din România.

http://www.xcontest.org/world/en/pilots/detail:iaminailea

Poze

Coperta: 
parapanta, tandem, pilot, zbor, Targu-Mures, Mures, scoala, Alpi, adrenalina, aventura

URMARIȚI-NE

Suntem prezenți și pe rețelele de socializare