Pokhara Nepal 2019

Excursia de zbor în Nepal a devenit deja emblematică pentru noi, in anul 2019 vom organiza a opta ieşire aici! Este un loc special pentru noi unde zborul nu se măsoară în kilometri ci în trăiri şi momente excepţionale. :) Fiecare an am evoluat, am crescut ca piloţi, am mai adăugat câte o reuşită, câte un zbor extraordinar sau un lucru minunat pe lista noastră. Aici e locul de unde mulţi dintre noi ne-am întors schimbaţi învăţând foarte mult...nu doar din punct de vedere tehnic ci şi antrenându-ne mental pentru a ne depăşi anumite frici sau reţineri în legătură cu zborul montan înalt. Dacă în primul an am urcat pe jos până la un loc de decolare la 3200m, anul urmator am zburat în canionul Seti, la picioarele Vârfului Machapuchrre, iar în anul 2013 am zburat la peste 5200m în 2 zboruri bivuac cu campare la 3200m, zborurile noastre devenind din ce în ce mai ample. În anul 2015 am reușit 3 zboruri bivuac, unul în direcția Katmandu și două la baza Vârfului Machapuchrre iar în 2017 am realizat primele triunghiuri FAI de 100+ km. Zona de zbor Pokhara-Annapurna a devenit unul dintre locurile noastre de zbor preferate. Unul din locurile acelea de care te îndrăgosteşti fără şanse de vindecare

Pokhara, al doilea oraş ca mărime în Nepal, dar şi punctul de plecare a numeroase expediţii datorită apropierii de zona Annapurna şi de vârfurile de peste 7000, 8000m.

Anii trecuţi, am pregatit filme şi fotografii cu zborurile noastre în zonă, materiale pe care le puteti viziona în galeriile foto şi video ale site-ului nostru.

Valea Pokhara este un paradis al parapantei şi principala zonă de zbor din Nepal nu doar datorită panoramei extraordinare care se deschide asupra crestelor înalte dar şi datorită accesului facil la decolarea de pe creasta Sarangkot (1500 m), situată pe malul lacului Phewa. Acesta este punctul principal de plecare pentru cele mai multe zboruri XC din zonă dar şi pentru zboruri acro.

Locul este recomandat atât piloţilor foarte experimetaţi pentru posibilitatea zborului bivuac şi de altitudine dar şi piloţilor începători în ale termicii şi în zborul de distanţă. Stăpânirea foarte bună a decolării şi aterizării este necesară, iar termica garantată pentru piloții care doresc să învețe tainele acestora. Există așa-numita "termică a casei" care funcționează negreșit.

Pentru piloţii experimetaţi ne-am propus ca în anul 2018, dacă condiţia ne va permite, să repetăm experiența din 2015, un zbor bivuac în 3 zile pe distanţa Pokhara – Katmandu.

Climatul subtropical specific acestei regiuni face posibilă existenţa unui sezon secetos (noiembrie-mai), perioadă în care condiţiile pentru zborul cu parapanta sunt ideale. Din experienţele noastre perioada cea mai bună pentru zbor este sfârșit de februarie-început de martie. Multe zile din perioada precedentă se caracterizează prin plafoane joase, inversiuni, pâclă și vizibilitate redusă. În această perioadă, deși zilele tind să fie mai instabile după-mesele, aerul este foarte curat oferind vizibilitate de vis asupra munților și împrejurimilor, plafoanele sunt mai înalte, termicile mai consistente și mai puternice, vegetația în floare. Pe scurt, zilele bune de martie sunt excelente pentru zborul de distanță în zona montană înaltă dar și pentru zborul termic local și gonflajele la sol, vântul de vale având mereu intensitatea ideală pentru gonflaje la sol.

Iar în ceea ce priveşte mâncarea, aceasta este bună (credem noi) şi sunt o mulţime de restaurante, terase unde se mănâncă bine şi ieftin. Puteţi găsi toate tipurile de meniu: european, chinezesc, indian, nepalez, etc. Nu vă faceți griji pentru ATM-uri, comunicare sau articole uzuale. Deși Nepalul este țară a lumii a treia, există ATM-uri unde puteți scoate bani direct în rupii nepaleze, sunt cartele de telefon pe care le putem cumpăra de acolo și supermarketuri ca și la noi.

Dacă doriţi puteţi alege programe alternative la companiile locale: cayak, rafting, canyoning, ture, etc.

Pînă în data de 30 decembrie trebuie achitat un avans de 800 de euro iar restul sumei înainte de 1 februarie.

Această excursie se adresează în principal parapantiştilor, dar nu numai, celor fără prea multe pretenţii la lux sau fiţe, fiind o excursie low-cost! Nu asigurăm recuperarea în cazul zborurilor de distanță, aceasta fiind destul de facilă în zona Pokhara prin intermediul mijloacelor de transport în comun. Dorim să vă prevenim că prețul taxiurilor și a altor mijlloace de transport este comparabil la momentul actual cu al celor din Europa Vestică din cauza problemelor legate de combustibil cu care se confruntă Nepalul la ora actuală, lucru care poate reveni însă la normal până în februarie. 

Atenţie! Preţul actual este calculat cu preţul biletelor rezervate din timp. Din cauză că acestea cresc pe măsură ce se apropie data plecării, cei care se vor anunţa cu mai puţin de 2 luni înainte de data plecării s-ar putea sa fie nevoiţi să plătească cu până la 200 de euro mai mult, în funcţie de scumpire. Data întoarcerii poate fi diferită în funcție de programul și disponibilitatea participanților.

Mai multe despre excursiile noastre din anii trecuți puteți vedea din filmele și pozele din galeria foto și video de pe site-ul nostru. 

URMARIȚI-NE

Suntem prezenți și pe rețelele de socializare