Bir Billing, India 2012

În perioada octombrie-noiembrie 2012, membrii clubului MuresFly Iamina Ilea şi Pop Gheorghiţă împreună cu Ştefan Adam, de la clubul Pelicanii Iaşi s-au aventurat într-o altă incursiune în Asia în speranţa realizării unor zboruri de peste 100km în

Ilea Iamina

24 May 2013 - 1:36pm

Bir Billing, India 2012

iamina

Friday, May 24, 2013 - 13:36

În perioada octombrie-noiembrie 2012, membrii clubului MuresFly Iamina Ilea şi Pop Gheorghiţă împreună cu Ştefan Adam, de la clubul Pelicanii Iaşi s-au aventurat într-o altă incursiune în Asia în speranţa realizării unor zboruri de peste 100km în zona Bir Billing India. Speranţele nu s-au lăsat aşteptate ei putând realiza aceste zboruri încă din primele zile.

   Mai exact, locul de zbor care face parte din Himalaya, este lanţul muntos Dhauladhar (cu înălţimi de peste 4000m), nordul Indiei, în regiunea Himachal Pradesh. Decolarea se află la 2400m în apropiere de localitatea Bir Billing, şi locul este ideal pentru zborurile XC de zonă montană înaltă, dar şi pentru zborurile de altitudine. Geometria reliefului de lanţ muntos cu o zonă relativ plată în faţă face ca tehnica de zbor să fie asemănătoare cu cea de la Bassano, sau la noi cu Făgăraşul, ridicate la o scară mult mai mare şi mai spectaculoasă cu multe variaţiuni. Astfel că se pot face zboruri XC atât pe crestele din faţă ale lanţului muntos, acestea fiind zborurile cu grad de siguranţă cel mai mare, cât şi traversând văile din spatele crestei. Acestea sunt însă zboruri cu grad de risc foarte ridicat neindicate fără un dispozitiv de live tracking (Spot).

   Zona se numeşte Colonia Tibetană Bir, un loc cu un statut aparte în India, deoarece este populată de refugiaţii tibetani şi este un loc de pelerinaj pentru budiştii din întrega lume dar şi pentru mulţi alţi curioşi rezultând o lume foarte colorată. Oraşul Dharamsala, unde are reşedinţa Dalai Lama, se găseşte la 60 km pe şosea iar întreaga vale respiră o atmosferă mai mult tibetană decât indiană, ceea ce este minunat. Bir este locul de care te îndrăgosteşti iremediabil după 3 zile.

   Perioadele de zbor ideale nu corespund cu cele din Nepal, acest loc aflându-se la o înălţime şi latitudine mai mari, şi sunt octombrie- început de noiembrie (zile de zbor multe, condiţii mai uşoare, risc mai scăzut) sau martie-aprilie (zile de zbor mai puţine, condiţii mai tari, risc mai ridicat). Specificul acestui loc, şi ceea ce face ca să fie unul dintre cele mai agreate locuri de zbor din lume, este faptul că condiţiile de zbor sunt extraordinare: zborul este posibil aproape în fiecare zi, vânturile sunt practic inexistente sau foarte moderate. Anul trecut piloţii noştri nu au prins nici o zi în care să nu se poată zbura din cauza vântului. Activitatea termică este foarte bună, cu termici largi, hotărâte, ridicări de maxim 6-7 m/s, ideale, zicem noi, pentru un pilot pus pe XC. Însă ceea ce este specific acestui loc sunt supradezvoltările. În multe zile norii se supradezvoltă foarte spectaculos în spate, pe crestele montane înalte. Cu toate acestea, zborul e posibil uneori la marginea acestora pentru că, în faţă, pe câmpie inversiunea se păstrează iar limita norilor rămâne între munte şi câmpie. Totuşi sunt zile în care norii cresc şi pe câmpie, acest lucru întâmplându-se destul de rapid, de aceea este nevoie de atenţie maximă, reacţie promptă şi o stăpânire foarte bună a manevrelor de coborâre rapidă.

   Majoritatea zborurilor realizate de piloţii noştri au fost cu decolare de la Bir, direcţia Dharamsala, până în dreptul acestuia şi câteva zboruri chiar mai departe după care întoarcere la Bir. Amplitudinea unui astfel de zbor depăşeşte 100km, durând aprox. 5 ore. Aceste zboruri le-au adus o clasare foarte bună în World X-contest, la momentul respectiv Iamina Ilea fiind pe primul loc la categoria feminin, iar Ştefan Adam primul la categoria sport.

http://www.xcontest.org/world/en/pilots/detail:iaminailea

   Pe lângă aceste zboruri piloţii au plecat într-un jeep safari în Valea Spiti, partea indiană a Tibetului, pe platoul stâncos de peste 4000m, una dintre cele mai extraordinare locuri din India şi au zburat din Rohtang Pass, de la 4000 de m, un loc extraordinar de spectaculos, deasupra oraşului Manali.

URMARIȚI-NE

Suntem prezenți și pe rețelele de socializare