Pre PWCA Targasonne 2021

În perioada 04.09.2021-10.09.2021 s-a desfășurat Pre PWC Targasonne 2021 concurs internațional de parapantă categoria FAI 1 disciplina cross country. La concurs au fost în total 112 piloți din 16 țări.

Szutor Zsigmond

20 Nov 2021 - 8:00pm

Pre PWCA Targasonne 2021

zsiga

Saturday, November 20, 2021 - 20:00

În perioada 04.09.2021-10.09.2021 s-a desfășurat Pre PWC Targasonne 2021 concurs internațional de parapantă categoria FAI 1 disciplina cross country. La concurs au fost în total 112 piloți din 16 țări. Piloții au fost selecționați pentru participare în funcție de rezultatele obținute în competiții FAI. România a fost reprezentat la acest concurs de către Selever Bogdan Tudor membru al Clubului Sportiv Mureș Fly.

La competițiile de parapantă cross country piloții trebuie să parcurgă contra timp un anumit traseu impus de organizatori. Acest traseu stabilit în ziua concursului este în funcție de condițiile meteorologice. Parapantele neavând motor pot străbate o anumită distanță doar cu ajutorul curenților ascendenți care se formează în ziua respectivă.

Concursul de la Targasonne este organizat în munții Pirinei și este renumit pentru posibilitățile deosebite pentru zborul ce distanță cu parapanta oferite de relieful muntos înalt. Microclimatul specific asigură ascendențe deosebit de puternice care permit zborul la viteze mari. Turbulențele inerente ascendențelor puternice fac zborul în această perioadă deosebit de dificil zona fiind accesibilă în această perioadă doar piloților cei mai buni.

Ca în fiecare an și la această ediție au fost zile în care condițiilor meteorlogice au permis desfășurarea probelor conform cerințelor FAI pentru zborul de distanță cross country. Astfel pe parcursul concursului au fost trei probe finalizate. Traseele au fost foarte lungi având în prima zi lungimea de 72 km, a doua zi 90 km iar în a cincia zi 43 km. Zilele trei și patru au fost anulate din cauza vântului puternic care nu a permis desfășurarea probelor.

Pentru a participa la această competiție Selever Bogdan Tudor a avut un program de pregătire intensă înainte de concurs. Profitând de vremea foarte bună care a fost în România la sfârșitul lunii august sportivul a făcut câteva zboruri în munții Făgărași și Retezat pentru a se pregăti condițiile tari care sunt in Pirinei. Astfel a reușit în această perioadă două zboruri cu un punctaj de peste 100 de puncte asemănător ca dificultate cu zborurile care se fac la competițiile internaționale.

La concurs cu toate că avea un dezavantaj față de piloții locali care cunosc foarte bine locul a reușit încă de la prima proba să fie printre primii în prima zi terminând pe locul 16 din 112 piloți. A doua zi a fost traseul cel mai lung de 90 km. Pe lângă lungimea foarte mare ieșit din comun chiar și pentru o competiție internațională de asemenea nivel complexitatea terenului a făcut acest traseu deosebit de tehnic. Sportivul nostru a reușit un incredibil loc 7 terminând acest traseu foarte dificil într-un timp foarte bun. Din păcate în ultima zi de concurs din motive de siguranță cursa a fost oprită din motive de siguranță situație care l-a dezavantajat pe sportivul nostru. Totuși datorită parcursului excelent din primele două zile acesta a terminat pe locul 13. Astfel Selever Bogdan Tudor a reușit să termine printre primii la un concurs din seria Paragliding World Cup având șanse mari ca în viitor să obțină un podium. Succesul lui Bogdan a fost recunoscut de Federația Aeronautică Română obținând un loc binemeritat în lotul național de parapantă a României.

Rezultatele pot fi văzute pe pagina competiției: https://airtribune.com/pre-pwc-targasonne-2021/results/task5486/comp/open

Acest proiect a fost finanțat de către Consiliu Județean Mureș în cadrul proiectelor sportive pe anul 2021! Mulțumim pentru susținere tuturor celor implicați!

URMARIȚI-NE

Suntem prezenți și pe rețelele de socializare