Un weekend plin de adrenalina la Sibiu

După un început de sezon plin de salturi de antrenament toată echipa s-a bucurat când am primit o invitație la Sibiu ca să facem salturi in tandem cu parașuta la festivalul Airfield 2017.

Szutor Zsigmond

8 Aug 2017 - 4:15pm

Un weekend plin de adrenalina la Sibiu

zsiga

Tuesday, August 8, 2017 - 16:15

După un început de sezon plin de salturi de antrenament toată echipa s-a bucurat când am primit o invitație la Sibiu ca să facem salturi in tandem cu parașuta la festivalul Airfield 2017. Salturile in tandem spre deosebire de cele de antrenament, se fac de la 3000 de metrii, ceea ce ne dă posibilitatea să cădem o perioadă lungă de timp, fără să ne deschidem parașutele. Această cădere liberă este partea cea mai palpitantă a saltului cu parașuta. Cu toate că suntem parașutiști profesioniști ne bucurăm de fiecare salt la fel de mult ca și pasagerii noștri de tandem.  
Deși prognoza arăta destul de nașpa dimineața la prima oră ne-am pornit către Sibiu. Prima provocare a fost găsirea aerodromului. Pe când am ajuns cheful de la festivalul Airfield era déjà în toi. Atmosferă prietenoasă care semăna mai mult a petrecere între prieteni. Cu totul diferit față de festivalurile comerciale care se organizează în ultima vreme.
Gazda noastră Andreea după ce ne-a ajutat să ne instalăm cu toate echipamentele ne-a și pus la completat formulare. Un detaliu a vieții de parașutist mai plictisitor dar din păcate obligatoriu. Partea bună că imediat după ce am terminat cu hârțogăraia după un scurt briefing ne-am și urcat în avion. A urmat un zbor palpitant printre niste nori pufosi care se aflau la 2000 de metrii. Norocul nostru că domnul Lascu s-a dovedit un pilot cu sânge rece demn pentru un personaj din celebrul film Top Gun iar rezultatul nu s-a lăsat mult așteptat. Peste plafonul de nori am găsit un cer senin sticla si un soare superb. Stabilirea momentului lansării în asemenea moment este mai dificil mai ales că nici nu cunoșteam zona așa de bine ca acasă la Târgu Mureș. La salturile în tandem cameramanul are și rol de instructor de avion practice stabilind momentul saltului. Ca întotdeauna la deschiderea ușii am simțit aceeași senzație plăcută. Cu toate că nu am mai sărit de ceva vreme din avion de tip Cessna cum am ieșit pe trapă m-am simțit ca acasă. După cîteva mișcări eram atârnat pe montantul aripii. Poziția cameramanului la salturile în tandem este incredibilă. Stai la 3000 de metrii atârnat de un avion în timp ce curentul de aer vine cu o viteză de peste 100 de kilometrii pe oră. Indiferent câte salturi ai avea acestă senzație rămâne la fel. În scurt timp reușește și Gabi care sare cu un băiat tânăr, șă se poziționeze în ușa avionului. Îmi face semn și ne dăm drumul. O luăm la vale cu o viteză amețitoare. Mă duc aproape perfect în cap ca să pot ține pasul cu ei. Pentru o fracțiune de secundă scap din vizor dar reușesc să mă întorc și să îi prind din urmă. Sunt în spatele lor dar mă apropiu și mă poziționez în lateral pînă când mă observă și ei. Gabi se întoarce ca să fie cu fața la soare și văd un zâmbet mare pe fața pasagerului cu care sare. Trecem prin nori cu o viteză incredibilă. Timpul trece repede și Gabi îmi face semn să mă îndepărtez ca să poată să deschidă parașuta. Le fac și eu un semn și mă uit cum se deschide parașuta de tandem. Mă mai duc câteva secunde și mă uit pe altimetru care arată în jur de 1000 de metrii. Văd cum pământul se apropie cu viteză și îmi deschid și eu parașuta. La deschidere mă așteptă aceeași senzație plăcută. Un mic șoc și simt cu parașuta zboară la viteză maximă. La aterizare ne așteptă colegii de jos precum și prietenii băiatului cu care am sărit. Filmez aterizarea și felicit pasagerul pentru primul salt. Pe fața lui văd că a avut parte de o experiență incredibilă. Aceași zâmbet ne recompensează la fiecare salt în tandem. Zâmbetul unor oameni care și-au făcut curaj să treacă peste frică și să încerce ceva incredibil. Chiar și după mii de salturi aceeși senzație o împărtășim și noi. Este motivul pentru care continuăm să sărim și să ducem mai departe acest sport minunat.
Restul zilei a decurs după un scenariu asemănător. Pliaj, pregătire, zborul cu avionul, cădere liberă, aterizare. Cu toate astea fiecare salt complet diferit. De la norii care s-au disipat de la căldura soarelui, la vîntul care s-a intensificat, pînă la asfințitul care a făcut filmarea în egală măsură spectaculoasă dar și dificilă, au făcut ca fiecare salt să aibă povestea lui proprie. La fel ca și pasagerii care fiecare în felul lui a căutat această senzație și a reușit să își învingă frica și să sară din avion.
După două zile pline în care am făcut peste 10 salturi am plecat de la Sibiu obosiți și fericiți, cu gândul că ne vom întoarce cu ceea mai apropiată ocazie.
Mulțumim din suflet pentru Andreea de la firma Benzoi pentru invitație și organizare iar pentru staful de la aerodromul Măgura Branului pentru găzduire.

Filmul saltului pe care l-am povestit îl puteți vedea pe siteul nostru la secțiunea video categoria parașutism:
http://muresfly.ro/ro/video/salt-tandem-la-sibiu

Cameraman: Zsiga
Instructor tandem: Gabi

Autor: Zsiga


 

 

URMARIȚI-NE

Suntem prezenți și pe rețelele de socializare