Serie de succese la paramotor

În plin sezon competițional Laszlo Barna continuă seria de succese la competițiile de paramotor.

Szutor Zsigmond

11 Aug 2015 - 9:19pm

Serie de succese la paramotor

zsiga

Tuesday, August 11, 2015 - 21:19

În plin sezon competițional Laszlo Barna continuă seria de succese la competițiile de paramotor.

Disciplina de paramotor face parte din categoria sporturilor aeronautice și este o ramură relativ nouă. Paramotorul își are originile în parapantă. Piloții de parapantă care nu au în apropiere dealuri sau zone muntoase din dorința de a zbura au atașat un mic motor cu care puteau să decoleze și de pe terenuri plate. Echipamentele au evoluat crescînd viteza și manevrabilitatea. Noul sport a prins din ce în ce mai mulți entuziaști luînd naștere și primele competiții. S-au dezvoltat cateva probe cu regulamente stricte menite sa testeze atat agilitatea pilotilor cat si indemanrea si capacitatea de a pilota in conditii de stres. Printre probele astea enumeram economie, navigatie, aterizarea de precizie, slalom. Toate aceste probe sunt omologate de catre Federatia Aeronautica Internationala. 

Desigur și în zona Mureșului un grup de pioneri printre care îl amintesc pe Klocza Zsolt, Marius Tinteanu, Karacsonyi Zsolt au început să zboare cu paramotoarele încă de pe la sfârșitul anilor 90. În fiecare an din ce în ce mai mulți piloți începeau să zboare cu paramotorul. Laszlo Barna a început să zboare relativ recent dar datorită unui talent înăscut și a unei ambiții ieșite din comun a reușit după numai un an de competiții să câștige primul loc la Campionatul Național de Paramotor. Mai mulți sponsori au remarcat potențialul extraordinar al acestui pilot și posibilitățile extraordinare oferite de paramotor. 

Pentru a participa la competiții la nivel mondial este nevoie de echipament de ultimă generație. Barni începe sezonul 2015 cu un echipament complet nou compusă dintr-o aripă extrem de mică și un motor suficient de puternic să ridice un avion ultraușor. Un echipament de asemenea natură oferă un avantaj net la competiții dar în același timp necesită antrenement foarte mult pentru a controla excesul de putere și viteză. După achiziționarea noului echipament Barni începe un program intens de pregătire fizică și antrenamente specifice. Pregătirea fizică era necesară pentru a putea decola alergînd cu 35 kg pe spate și pentru a rezista la forțele centrifugale de 4-5 G care se dezvolță în timpul manevrelor. Alergări zilnice combinate cu exerciții în sala de forță devin rutina de zi cu zi a lui Barni care după patru ore de antrenament zilnic zboară în medie 2-3 ore pentru a se obișnui cu  noul echipament.

Rezultatele nu întârzie să apară. Laszlo Barni reușește o performanță incredibilă terminînd pe locul 3 la o etapă din circuitul Slalomania http://slalo.jimdo.com/ Este pentru prima dată cînd un pilot din România reușește să fie pe podium la paramotor. Imediat după întoarcerea din Italia Barni își continuă antrenamentele pregătindu-se pentru Campionatul Mondial din Polonia. În urma pregătirilor intense Barni acumuleză 200 de ore de zbor și este nevoit să facă o scurtă pauză pînă când la motorul pe care l-a închiriat este făcută revizia obligatorie. Din cauza presiunii timpului este închiriat un alt motor dar din păcate nu la fel de bun din punct de vedere tehnic. Plin de speranțe echipa se deplasează la Legnica în Polonia . Cu toate că la antrenament merge foarte bine din cauze tehnice Barni nu reușește să termine concursul avînd probleme serioase cu motorul. La următorul concurs din calendarul competițional care este Campionatul Național al Ungariei  Barni merge cu un motor complet revizuit și reușește să ia locul 1 la categoria Open. Rezultatul este deosebit de important deoarece acest concurs se bucură de o participare internațională largă. 

În urma acestor serii de succese și participări deosebit de bune Laszlo Barni primește invitație de participare la FAI World Air Games Dubai 2015 concursul care în lumea sporturilor aeronautice este echivalentul olimpiadei. Rezultatele lui Barni il plaseaza printre favoriții acestui concurs. O plasare pe podium ar asigura un loc în elita piloților de paramotor precum și o confirmare internațională.

Bineînțeles pregătirea intensă precum și participările la toate aceste competiții internaționale nu ar fi fost posibile fără susținerea financiară a sponsorilor și autorităților locale. O bună parte din sursele de venituri necesare au fost primite în cadrul finanțării proiectelor sportive pe 2015 de către Consiliul Județean Mureș.

Mulțumim la toți cei care au contribuit la realizarea acestor succese și sperăm că  Laszlo Barni susținut de echipa MuresFly va reuși să ia un loc pe podium în Dubai.

URMARIȚI-NE

Suntem prezenți și pe rețelele de socializare